28. 3. 2024

Akcie cestovních a zábavních firem ožily nadějí na letní sezónu


Londýn/Paříž 26. května (ČTK) - Akcie evropských cestovních společností ožily nadějí na restart podnikání v letní sezóně. Povzbudily je zprávy o uvolňování cestovních omezení, které ohlásilo Španělsko a Německo, i fakt, že znovuotevírání podniků po dvouměsíční uzávěrce nepřineslo znatelný nárůst počtu osob infikovaných koronavirem. Akcie mateřské společnosti British Airways, IAG, a nízkonákladových aerolinek easyJet si na londýnské akciové burze London Stock Exchange (LSE) připisují 15 až 30 procent.

Cestovní ruch a zábavní průmysl byly opatřeními proti šíření koronavirové nákazy zasaženy velmi těžce. Doplatily na uzavírání hranic, na omezení letecké dopravy, na pravidla o udržování bezpečné vzdálenosti mezi lidmi i na uzavření restaurací, kin či hospod.

Dílčí index akcií cestovního ruchu ale dnes vystoupil nejvýše od 30. dubna. Více než 20 procent přidaly akcie britského řetězce hospod Mitchells & Butlers a akcie provozovatele kin Cineworld, které reagovaly na oznámení britského premiéra Borise Johnsona, že příští měsíc budou v rámci uvolňování protikoronavirových opatření moci otevřít tisíce obchodů.

Evropští provozovatelé letišť Fraport, Aeroports de Paris a Aena přidávají pět až deset procent. Německo chce k 15. červnu zrušit varování pro turisty před cestami do 31 evropských zemí, včetně Česka. Podmínkou bude příznivá epidemická situace, informovala dnes s odvoláním na časopis Focus agentura DPA. Španělsko vyzvalo zahraniční turisty, aby začali přijíždět od července.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.