5. 5. 2024

Akcie díky stimulům v USA a poklesu obav z koronaviru zpevňují


Tokio/Frankfurt 16. června (ČTK) - Akciové trhy dnes výrazně zpevňují, k růstu jim pomáhají zejména stimulační opatření ve Spojených státech a částečně i pokles obav z druhé vlny koronaviru. Index tokijské burzy Nikkei 225 si připsal 4,88 procenta a obchodování uzavřel na 22.582,21 bodu. Zaznamenal tak nejprudší jednodenní nárůst od konce března. Panevropský index STOXX 600 vykazoval kolem 10:00 SELČ nárůst zhruba o 2,3 procenta na 361 bodů.

Americká centrální banka (Fed) v pondělí oznámila, že začne kupovat firemní dluhopisy. Agentura Bloomberg navíc informovala, že administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa chystá plán investic do infrastruktury v objemu téměř jednoho bilionu dolarů (zhruba 23,5 bilionu Kč).

Akciové trhy už se výrazně zotavily z březnových minim, kromě řady rozpočtových a měnových opatření na podporu ekonomiky je podporuje také postupné uvolňování opatření proti šíření koronaviru.

"Trhy budou pokračovat v růstu, dokud se budou ekonomiky dál otevírat a dokud počty případů koronaviru nebudou tak velké, aby to otevírání zastavily," uvedl podle agentury Reuters ekonom Shane Oliver ze společnosti AMP Capital Investors.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.