28. 3. 2024

Akcie v USA posílily, index S&P 500 se blíží únorovému rekordu


New York 12. srpna (ČTK) - Americké akcie dnes posílily, index S&P 500 se blíží rekordu 3386,15 bodu z 19. února, který v průběhu seance i překonal. Růst táhly zejména technologické tituly společností Microsoft, Amazon a Apple.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 1,05 procenta a uzavřel na 27.976,84 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 1,4 procenta na 3380,35 bodu a index Nasdaq, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se zvýšil o 2,13 procenta na 11.012,24 bodu.

Nejvýraznější podporou indexu Nasdaq byly akcie amerického výrobce elektrických aut Tesla, které stouply o 13,12 procenta. Společnost předtím oznámila, že rozdělí své akcie v poměru pět ku jedné. Podnik, který se již nyní těší velkému zájmu investorů, tak chce jejich držení zpřístupnit ještě většímu množství zájemců. Akcie Tesly od počátku roku přidaly přes 200 procent.

Investoři dále slibují vývoj v jednání o dalším souboru opatření na pomoc americké ekonomice, na kterou tvrdě doléhají dopady koronaviru. Americký ministr financí Steven Mnuchin přitom dnes nevyloučil, že se Bílý dům a zástupci demokratů z Kongresu ohledně ekonomické pomoci nedohodnou.

Na devizových trzích dnes oslabil dolar. K jeho poklesu přispívá zejména slabý pokrok v jednání o dalším souboru opatření na pomoc americké ekonomice. Americká měna ale vystoupala na třítýdenní maximum vůči japonskému jenu.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, kolem 22:10 SELČ ztrácel asi 0,2 procenta na 93,43 bodu. Euro k dolaru vykazovalo růst o 0,4 procenta na 1,1789 USD, dolar k jenu pak přidával 0,4 procenta na 106,88 JPY. Euro k jenu mělo k dobru asi 0,8 procenta na 126,00 JPY.

Vývoj kurzu dolaru vůči jenu zpravidla odráží vývoj amerických státních dluhopisů. Výnosy těch desetiletých dnes vystoupaly na měsíční maximu.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.