25. 4. 2024

Akcie ve Spojených státech výrazně posílily


New York 2. září (ČTK) - Americké akcie dnes výrazně posílily, ačkoli zpráva o tvorbě pracovních míst v soukromém sektoru Spojených států zaostala za očekáváním analytiků. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 1,59 procenta a uzavřel na 29.100,50 bodu. Širší index S&P 500 se zvýšil o 1,54 procenta na 3580,84 bodu, zatímco index Nasdaq, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, vzrostl o 0,98 procenta na 12.056,44 bodu.

Organizace ADP dnes oznámila, že soukromí zaměstnavatelé ve Spojených státech v srpnu vytvořili 428.000 nových pracovních míst. Analytici přitom podle průzkumu agentury Reuters počítali se vznikem 950.000 nových pracovních míst. Investoři nyní čekají na páteční zprávu ministerstva práce o srpnovém vývoji zaměstnanosti, která bude zahrnovat soukromý i veřejný sektor.

Na devizovém trhu dnes dolar posiloval vůči euru. K poklesu jednotné evropské měny přispělo prohlášení hlavního ekonoma Evropské centrální banky (ECB) Philipa Laneho, podle kterého je vývoj kurzu eura vůči dolaru významný pro měnovou politiku.

"Ukazuje to, že ECB neustálý růst eura znepokojuje," uvedl podle agentury Reuters analytik devizových trhů Kenneth Broux ze společnosti Société Générale. Kolem 22:00 SELČ euro vůči dolaru ztrácelo přes půl procenta na 1,1848 USD. Během úterního obchodování jednotná evropská měna poprvé od května 2018 překročila 1,2 USD, nedokázala se však nad touto hranicí udržet.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.