29. 3. 2024

Akciové indexy Dow Jones a S&P 500 si připsaly přes 4 procenta


New York 4. března (ČTK) - Americké akcie dnes prudce posílily a indexy Dow Jones a S&P 500 si připsaly přes čtyři procenta. Těžily z úspěchu bývalého viceprezidenta Joea Bidena v úterních demokratických primárních volbách, jež se konaly ve 14 státech. K růstu akciového trhu přispěly rovněž naděje na další opatření na ochranu ekonomiky před negativními dopady nového typu koronaviru i příznivé údaje o vývoji trhu práce a sektoru služeb.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 4,53 procenta a obchodování zakončil na 27.090,86 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 4,22 procenta na 3130,12 bodu a technologický index Nasdaq se zvýšil o 3,85 procenta na 9018,09 bodu.

Biden podle dílčích výsledků agentury AP zvítězil v desíti ze 14 amerických států hlasujících v rámci takzvaného volebního superúterý, jež bylo zatím nejvýznamnějším dnem souboje o zisk demokratické nominace pro letošní prezidentské volby v USA. Bidenův úspěch zmírnil obavy investorů z politických plánů jeho rivala Bernieho Sanderse, které zahrnují mimo jiné eliminaci soukromého zdravotního pojištění. K růstu akciového trhu dnes výrazně přispěly akcie podniků ze zdravotního sektoru, včetně zdravotních pojišťoven.

Na devizovém trhu dnes dolar posiloval poté, co v úterý kvůli snížení úrokových sazeb ve Spojených státech sestoupil až na osmitýdenní minimum vůči koši předních měn. Euro k dolaru kolem 22:00 SEČ ztrácelo zhruba 0,3 procenta na 1,1135 USD.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, vykazoval ve stejnou dobu nárůst o zhruba 0,2 procenta na 97,373 bodu. V úterý se propadl až na 96,926 bodu, tedy na nejnižší úroveň od 8. ledna.

Americká centrální banka (Fed) v úterý překvapivě snížila svou základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu do pásma 1,00 až 1,25 procenta, aby minimalizovala možné dopady koronaviru na ekonomiku USA. Upozornila, že je v případě potřeby připravena uskutečnit další kroky na podporu hospodářského růstu.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.