25. 4. 2024

Americké akcie kvůli obavám z koronaviru výrazně klesly


New York 1. dubna (ČTK) - Americké akcie zahájily druhé čtvrtletí výrazným poklesem. Dolů je tlačí rostoucí obavy investorů z dopadů šíření koronaviru na ekonomiku Spojených států. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, dnes ztratil 4,44 procenta a obchodování zakončil na 20.943,91 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 4,41 procenta na 2470,50 bodu a technologický index Nasdaq se snížil rovněž o 4,41 procenta na 7360,58 bodu.

V prvních třech měsících letošního roku ztratily Dow Jonesův index i index S&P 500 více než 20 procent. Zažily tak nejhorší první čtvrtletí v historii, upozornila agentura Reuters.

Výsledky průzkumu organizace ADP dnes ukázaly, že soukromý sektor ve Spojených státech v březnu zaznamenal první pokles počtu pracovních míst za dva a půl roku. Aktivita zpracovatelského sektoru USA pak podle údajů společnosti IHS Markit v březnu klesla na nejslabší úroveň od srpna 2009.

Analytik John Augustine ze společnosti Huntington National Bank uvedl, že investoři jsou nyní "velmi citliví na nejnovější zprávy" o koronaviru. Pozornost investorů se podle něj začíná zaměřovat rovněž na blížící se období zveřejňování firemních výsledků za první čtvrtletí.

Na devizovém trhu americký dolar posiloval, investoři ho totiž považují za bezpečné útočiště v období obav z rozsáhlých hospodářských důsledků koronaviru. Euro kolem 22:00 SELČ vůči dolaru ztrácelo zhruba 0,7 procenta na 1,0950 USD.

Analytici podle agentury Reuters uvedli, že koordinovaná opatření centrálních bank na podporu nabídky dolarů pomohly zmírnit extrémní výkyvy na peněžních trzích. Dodali však, že ještě bude určitou dobu trvat, než se situace zcela uklidní.

Podle analytika Erika Bregara ze společnosti Exchange Bank of Canada prohloubila obavy investorů úterní tisková konference, na které americký prezident Donald Trump varoval, že Spojené státy mají před sebou "bolestivé" dva týdny.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.