20. 4. 2024

Americké akcie po zasedání Fedu uzavřely smíšeně


New York 16. září (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dnes po zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed) uzavřely smíšeně. Na devizovém trhu zprvu slábnul dolar, poté co Fed oznámil, že zlepšil ekonomický výhled USA, ale začal posilovat.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 0,14 procenta a uzavřel na 28.033,77 bodu. Širší index S&P 500 ale klesl o 0,46 procenta na 3385,50 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se snížil dokonce o 1,25 procenta na 11.050,47 bodu.

Americká centrální banka (Fed) ponechala podle očekávání svoji základní úrokovou sazbu beze změny blízko nuly a slíbila, že udrží úroky nízko, dokud nebude inflace po určitou dobu na cestě k mírnému překročení jejího dvouprocentního inflačního cíle. Současně výrazně zlepšila svoji prognózu letošního vývoje ekonomiky a čeká pokles hrubého domácího produktu (HDP) jen o 3,7 procenta. V červnu počítala s propadem o 6,5 procenta.

S velkým zájmem investorů se dnes setkala primární nabídka akcií softwarové firmy Snowflake. Její akcie, které nakoupil i legendární investor Warren Buffett, si v závěru obchodování připsaly téměř 110 procent.

Pokles pak zaznamenaly především jiné technologické akcie. Jejich ztráty převážily i zisky finančních, průmyslových a energetických firem.

Na devizovém trhu dnes zprvu slábnul americký dolar. Víra investorů v oživení globální ekonomiky nahrávala spíše měnám vnímaným jako více rizikové. Po oznámení centrální banky, že očekává urychlení ekonomického oživování po koronavirové krizi - i díky snižování nezaměstnanosti - ale posílil.

Krátce před 22:00 SELČ ztrácelo euro na dolar 0,4 procenta na 1,1799 USD. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, ve stejnou dobu přidával 0,2 procenta na 93,23 bodu.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.