25. 4. 2024

Americké akcie posílily díky energetickým podnikům


New York 2. dubna (ČTK) - Americké akcie dnes posílily. Velkou měrou k tomu přispěly energetické společnosti, které těžily z prudkého růstu cen ropy. Na akciovém trhu nicméně nadále panují obavy z negativních dopadů šíření koronaviru na ekonomiku.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 2,24 procenta a obchodování zakončil na 21.413,44 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 2,28 procenta na 2526,90 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se zvýšil o 1,72 procenta na 7487,31 bodu.

Investoři kvůli koronaviru čelí nepříznivým zprávám o vývoji ekonomiky. Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že ve Spojených státech minulý týden požádalo o podporu v nezaměstnanosti zhruba 6,65 milionu lidí. Je to rekord a zhruba dvojnásobek počtu z předchozího týdne.

Index S&P sledující akcie energetických podniků si dnes nicméně připsal přes devět procent. Reagoval tak na prudký růst cen ropy, za kterým stálo prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Rusko a Saúdská Arábie brzy představí dohodu o rozsáhlém snížení těžby.

Na devizovém trhu dnes americký dolar pokračoval v růstu, investoři ho využívají jako bezpečné útočiště kvůli obavám z recese světové ekonomiky v důsledku šíření koronaviru. Euro kolem 22:00 SELČ vůči dolaru ztrácelo zhruba procento na 1,0855 USD.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.