25. 4. 2024

Asijské akcie díky otevírání ekonomik zpevnily, hlavně v Japonsku


Tokio/Singapur 26. května (ČTK) - Akcie na asijských trzích dnes posílily. Investoři věnují menší pozornost napětí mezi Čínou a Spojenými státy a místo toho se více soustředí na to, jak se znovu otevírají ekonomiky, zasažené pandemií nemoci covid-19. K růstu asijských akciových trhů přispěl i slib čínské centrální banky, že posílí podpůrná opatření a bude pokračovat ve snižovaní úroků.

Nejvýrazněji zpevnil hlavní index tokijské burzy Nikkei 225, který si připsal 2,55 procenta a uzavřel na 21.271,17 bodu. Jde o nejvyšší hodnotu od začátku března. Podle analytiků k tomu patrně přispělo to, že v Japonsku v pondělí skočil nouzový stav. Na akciovém trhu posílila všechna průmyslová odvětví, zejména letecká a pozemní doprava.

Méně výrazně posílily akcie na čínských trzích. Jejich hlavní index CSI 300, který sleduje obchodování na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, si připsal 1,13 procenta na 3872,77 bodu. Hlavní ukazatel cenového vývoje na burze v Hongkongu, index Hang Seng, pak vzrostl o 1,88 procenta na 23.384,66 bodu. Nejvýraznější zisky vykázaly akcie firem z odvětví informačních technologií a nemovitostí.

Index MSCI, který sleduje vývoj akcií v oblasti Asie a Tichomoří bez Japonska, zpevnil o 0,91 procenta na 146,09 bodu.

"Napětí mezi Spojenými státy a Čínou nadále vře na pozadí, ale zdá se, že investoři se více zajímají o vyhlídky na znovuotevření ekonomik po celém světě," řekl podle agentury Reuters analytik z australské banky NAB Rodrigo Catril.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.