19. 4. 2024

Asijské i evropské akcie kvůli napětí mezi USA a Čínou oslabují


Šanghaj/Londýn/Frankfurt 24. července (ČTK) - Akcie na hlavních asijských trzích dnes výrazně oslabily, k čemuž notně přispělo zhoršení vztahů mezi Spojenými státy a Čínou. Poklesem pak navázaly také akciové trhy v Evropě, a to v Německu, ve Francii i v Británii. Panevropský index STOXX 600 krátce před polednem odepisoval zhruba 1,8 procenta a pohyboval se kolem 367 bodů.

V Asii nejvýrazněji oslabil akciový index CSI 300, který sleduje obchodování na burzách v Šanghaji a Šen-čenu. Uzavřel na 4505,59 bodu, což je propad o 4,39 procenta. Hlavní ukazatel hongkongských akcií Hang Seng odepsal 2,21 procenta na 24.705,33 bodu, index tokijské burzy Nikkei 225 pak oslabil o 0,58 procenta na 22.751,61 bodu.

Čína dnes nařídila uzavřít konzulát Spojených států ve městě Čcheng-tu. Reagovala tak na obdobný krok Washingtonu, který tento týden rozhodl o uzavření čínského konzulátu v Houstonu.

Čínská vláda už dříve postup Washingtonu označila za provokaci a za porušení mezinárodního práva. Dnes Spojené státy vyzvala k nápravě rozhodnutí, které označila za chybné. Napětí mezi Pekingem a Washingtonem tedy nepolevuje, podle agentury AP jsou vzájemné vztahy nejméně přátelské za poslední desetiletí.

Hlavní index britských akcií FTSE 100 před polednem ztrácel zhruba 1,2 procenta na 6134 bodů, nepomohla mu ani statistika o vývoji maloobchodního prodeje. Ten se v červnu zvýšil proti předchozímu měsíci o 13,9 procenta a vrátil se téměř na úroveň před zavedením karanténních opatření. Jde o rekordní růst, který překonal odhady. Analytici nicméně varují, že příklon k internetovému prodeji by mohl zabránit oživení ve tvaru V, během kterého by prudký pokles vystřídal rychlé zotavení.

Index Euro STOXX 50, který zahrnuje akcie firem z eurozóny, ztrácel 1,8 procenta na 3310 bodů. Index DAX burzy ve Frankfurtu nad Mohanem vykazoval pokles o 1,8 procenta na 12.863 bodů.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.