29. 3. 2024

Bloomberg: Musk překonal poslední překážku pro získání odměny


New York 6. května (ČTK) - Tržní hodnota americké automobilky Tesla v úterý dosáhla hranice potřebné k tomu, aby šéf podniku Elon Musk získal první část své mimořádně vysoké odměny. Ta v první fázi činí více než 700 milionů USD (17,5 miliardy Kč), uvedla agentura Bloomberg.

Po uzavření úterního obchodování byla splněna podmínka, že průměrná tržní kapitalizace firmy za posledních šest měsíců překonala 100 miliard USD. Musk tak nyní může získat 1,69 milionu akciových opcí za cenu 350,02 dolaru za kus. V úterý akcie uzavřely růstem o 0,9 procenta na 768,21 USD. Pokud by tedy akcie okamžitě prodal na trhu za tuto cenu, vydělal by na podílu 706 milionů USD.

Musk jako ředitel nedostává pravidelně žádný plat, peněžní odměny ani kapitál. Jeho jedinou kompenzací je odměna, kterou však obdrží jen v případě, že se firmě podaří splnit stanovené cíle. Tento nebývalý platový balíček pro Muska schválila správní rada v březnu 2018.

Podle dohody Musk získá v příštích deseti letech ve 12 tranších celkem 20,3 milionu akciových opcí v odhadované hodnotě 56 miliard USD za podmínky, že se mu podaří splnit řadu výkonnostních a provozních cílů, včetně toho, že tržní hodnota Tesly do roku 2028 vystoupí na 650 miliard USD při stálém tempu růstu tržní kapitalizace každých deset měsíců o 50 miliard USD. Tento cíl se zdál v té době nemožný. Tržní kapitalizace Tesly, která se specializuje na výrobu elektromobilů, tehdy činila asi 60 miliard USD a cena akcií 250 USD za kus.

V případě, že by se nepodařilo cíle splnit, Musk nedostane nic. Pokud však bude celý balíček vyplacen, bude Musk nejlépe placeným ředitelem ve Spojených státech. Už sama dohoda byla co do výše odměny největším ujednáním, jaké kdy bylo v USA mezi generálním ředitelem a správní radou uzavřeno.

Osmačtyřicetiletý Musk už teď patří mezi nejbohatší lidi světa. Hodnota jeho majetku nyní podle agentury Bloomberg činí asi 38,5 miliardy USD.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.