28. 3. 2024

Index pražské burzy dnes odevzdal úterní zisky


Praha 23. září (ČTK) - Pražská burza dnes přišla o své úterní zisky. Index PX dnes klesl o 0,73 procenta na 861,69 bodu. Dolů ho táhly především bankovní tituly v čele s Erste. Výraznějšímu poklesu bránily hlavně akcie technologické společnosti Avast. Vyplývá to z údajů burzovního webu.

"Pražská burza se po většinu seance pohybovala v kladném teritoriu, nicméně nakonec denní zisky neudržela a v závěrečné části obchodního dne se propadla do záporu," popsal průběh dnešního obchodování makléř Fio banky Josef Dudek.

Ze 12 emisí ovlivňujících hodnotu indexu PX jich dnes polovina uzavřela obchodování v červených číslech. Akcie textilky PFNonwovens stagnovaly a zbylých pět titulů posílilo.

"Tahounem poklesu se staly bankovní tituly, když ČNB po dnešním zasedání uvedla, že druhá vlna pandemie koronaviru je značným rizikem pro ekonomiku," uvedl Dudek. Nejvýraznější pokles, o více než tři procenta, zaznamenaly cenné papíry rakouské bankovní skupiny Erste. Obchodování uzavřely s cenou 495 Kč za kus.

Do minusu zamířily i další dva bankovní tituly obchodované v Praze. Akcie Komerční banky zlevnily o 2,61 procenta na 486 Kč a emise Monety oslabila o 1,74 procenta na 50,80 koruny.

Mimo bankovní sektor se nedařilo například cenným papírům energetické společnosti ČEZ. Jejich závěrečná cena 440,50 Kč byla o 0,34 procenta nižší než při ranním otevření burzy.

Naopak k ziskovým se dnes zařadily akcie technologické společnosti Avast či likérky Stock. Emise Avastu posílila o 1,94 procenta na 155 Kč za akcii, cenné papíry Stocku zdražily o 1,37 procenta na 59,30 Kč.

Česká měna se dnes kolem 17:00 obchodovala v kurzu 26,93 Kč/EUR a 23,07 Kč/USD. Oproti úternímu podvečeru byla k euru o pět haléřů pevnější, naopak na dolar dva haléře ztratila. Vyplývá to z údajů na webu Patria Online.

 

Kurz české měny:

  Předchozí závěr Dnes kolem 17:00
Kč/EUR 26,98 26,93
Kč/USD 23,05 23,07

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.