20. 4. 2024

JDE Peet's zíkal z nabídky akcií 2,3 mld. eur, akcie rostou


Amsterodam 29. května (ČTK) - Druhý největší výrobce balené kávy na světě, společnost JDE Peet's, získal z primární nabídky akcií 2,3 miliardy eur (62 miliard Kč). Akcie společnosti po zahájení obchodování na burze v Amsterodamu posilují, dopoledne si připsaly 13 procenta, napsala agentura Reuters.

JDE je jednou z mála velkých firem, která byla ochotna vstoupit na akciový trh od vypuknutí koronavirové krize. Primární nabídka ohodnotila společnost na 15,6 miliardy eur.

Firma nabídla k prodeji nové akcie za 700 milionů eur. Zisk z jejich prodeje hodlá použít na snížení dluhu. Další akcie prodaly stávající akcionáři, tedy firma Acorn kontrolovaná německým investorem JAB Holding a Mondelez.

Rozhodnutí JDE Peet's jít na burzu, přestože trh s primárními nabídkami byl od března kvůli koronaviru prakticky zavřený, se ukázalo být dobrou sázkou. Nabídka přilákala velké investory, jako firmu Quantum Partners miliardáře a filantropa maďarského původu George Sorose a Fidelity Management and Research.

Kvůli obavám z infekce a omezení cestování se takzvaná roadshow, tedy prezentace firmy, při které se přesvědčují investoři, aby akcie v nabídce koupili, konala pouze v digitálním formátu. Poptávka po akciích byla vysoká, což znamenalo, že bankéři byli schopní ukončit proces za necelé dva týdny, přitom obvykle trvá více než měsíc.

JDE vlastní značky jako Peet's Coffee, Douwe Egberts, Jacobs, Pickwick, Senseo, Tassimo, TiOra a L'OR. Provozuje také maloobchody, včetně známé americké značky Peet's. Výnosy firmy loni činily 6,9 miliardy eur a čistý zisk 585 milionů eur. Jejími konkurenty jsou Nestlé či Starbucks.

Firmu nadále ovládat společnost Acorn s podílem 62 procent. Mondelez bude vlastnit podíl 23,4 procenta.

Společnost Euromonitor International odhaduje letošní hodnotu globálního trhu s balenou kávou asi na 96 miliard dolarů (2,4 bilionu Kč). Jedničkou na trhu je společnost Nestlé s téměř čtvrtinovým podílem. Za ní následuje JDE Peet's se zhruba desetiprocentním podílem.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.