18. 4. 2024

Trump s Čínou posílají trhy vzhůru


Začátek týdne byl na zámořských trzích podpořen technologickými a průmyslovými společnostmi, poté co americký prezident Donald Trump informoval, že plánované zvýšení cel na čínské importy pozdrží, protože cítí, že je „velmi, velmi blízko“ k dosažení do...
Začátek týdne byl na zámořských trzích podpořen technologickými a průmyslovými společnostmi, poté co americký prezident Donald Trump informoval, že plánované zvýšení cel na čínské importy pozdrží, protože cítí, že je „velmi, velmi blízko“ k dosažení dohody. Přesto Trump upozorňuje, že dohoda ještě neexistuje, takže nakonec uzavřena být nemusí, přesto, že aktuálně vše vypadá optimisticky. Nejjasnějším signálem pro trhy je ale samotné odsunutí termínu zavedení cel. Tato situace trhy výrazně poznamenávala především na konci minulého roku.

Technologický index Nasdaq narostl o 0,4 %, podporoval ho například gigant Apple s nárůstem 0,7 %.Velkou expozici na čínský trh mají polovodičové společnosti, které spojuje Philadelphia semiconductor index – ten dnes rostl dokonce o 8 %. Na cla senzitivní průmysl dnes reprezentují svými nárůsty například Caterpillar (+1,9 %) nebo Boeing (+0,7 %), největší vzpruhou byla ale společnost General Electric s nárůstem 6,4 % po oznámení, že bude prodávat svou biofarmaceutickou divizi za 21,4 mld USD. Za zmínku stojí také nárůst čínského internetového obchodu Alibaba, kterého se také výrazně týká uklidnění obchodního konfliktu mezi USA a Čínou a který dnes zpevnil o 3,6 %.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.