24. 4. 2024

V USA prověřují senátory kvůli údajně podezřelým prodejům akcií


Washington 30. března (ČTK) - Ministerstvo spravedlnosti USA začalo prověřovat obchody s akciemi, které učinilo několik amerických zákonodárců těsně před nedávným propadem akciových trhů způsobených obavami z šíření koronaviru. S odvoláním na dva dobře informované zdroje o tom informovala stanice CNN. Zákonodárci se zbavili velkého množství akcií poté, co se zúčastnili uzavřených politických jednání, na nichž se stav epidemie probíral a oni tak mohli mít exkluzivní přístup k nejnovějším informacím.

Vyšetřování, které je stále v počáteční fázi, probíhá ve spolupráci s Komisí pro cenné papíry a při prověřování aktivit jednoho ze zákonodárců, senátora Richarda Burra, do něj byla zapojena i FBI. Vyšetřovatelé se snaží zjistit, zda se členové Kongresu nesnažili profitovat z informací, které získali na neveřejných jednáních o koronaviru.

Republikánský šéf senátního výboru pro tajné služby Richard Burr prodal akcie v hodnotě až 1,7 milionu dolarů (42,3 milionu korun) poté, co veřejnost ujišťoval, že jsou Spojené státy na boj s koronavirem připraveny, uvedla již dříve nevládní organizace ProPublica. Burrův výbor přitom dostával o vývoji epidemie každý den čerstvé zprávy.

Dva týdny poté, co se akcií zbavil, řekl podle radia NPR na obědě ve Washingtonu uzavřenému okruhu podporovatelů, že koronavirus se šíří agresivněji než jakákoliv dosud zaznamenaná nemoc. Na veřejnosti však tou dobou uváděl, že je záležitost pod kontrolou. Krátce poté začal na Wall Street masivní odprodej akcií.

Senátor tvrdí, že se rozhodl akcie prodat pouze v reakci na zprávy médií. Již na začátku března vyzval senátní etický výbor, ať jeho aktivity prověří. V nedělním prohlášení pro CNN Burrova právnička Alice Fisherová uvedla, senátor "vítá podrobné prozkoumání faktů v této věci", které odhalí, že neudělal nic špatného.

Před propadem trhů prodalo či nakoupilo akcie ještě několik dalších senátorů z řad republikánů i demokratů. Koho všeho ale ministerstvo spravedlnosti prověřuje, nebylo jasné. Burr je zatím jediným zákonodárcem, který požádal o prozkoumání celé situace etický výbor.

Další republikánská senátorka Kelly Loefflerová spolu s manželem prodala akcie v hodnotě až 3,1 milionu dolarů (77,1 milionu korun) v období od 24. ledna do 14. února, vyplývá ze senátních záznamů. Podle serveru The Daily Beast první transakce začaly ve stejný den, kdy se politička zúčastnila schůzky ohledně situace kolem šíření koronaviru v Senátu. Server Fox News rovněž informoval, že Loefflerová následně nakoupila akcie společnosti Citrix, jež vyvíjí software pro práci z domova. Jejich hodnota od vypuknutí epidemie rychle roste.

Loefflerová, která usedla do senátorského křesla teprve na přelomu roku, tvrdí, že o prodeji akcií nevěděla s tím, že vše řeší její finanční poradce. Její manžel, Jeffrey Sprecher, šéfuje newyorské akciové burze.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.