28. 3. 2024

Výzkum vytipoval 18 nejnebezpečnějších situací pro cyklisty


Výzkum vytipoval 18 nejnebezpečnějších situací pro cyklisty Mladá Boleslav 18.…

Výzkum vytipoval 18 nejnebezpečnějších situací pro cyklisty

Mladá Boleslav 18. října (ČTK) - Mezi nejnebezpečnější situace pro cyklisty patří špatné předjíždění, pohyb v takzvaném mrtvém úhlu řidiče, špatná viditelnost cyklisty nebo "dooring", tedy situace, kdy řidič otevře dveře svého vozu do cesty jedoucímu cyklistovi. Výzkum vytipoval 18 věcí, které patří mezi hlavní příčiny nehod cyklistů, řekli dnes novinářům zástupci automobilky Škoda Auto.

Výzkum, ze kterého tyto informace plynou, prováděl tým Výzkumu dopravní bezpečnosti Škoda Auto, který spolupracoval s policií a elitními cyklisty. Ukázal zlozvyky nejen cyklistů, ale i motoristů. Podle Škody zavinili cyklisté loni 2724 nehod, zhruba o 300 více než v roce 2017. Zemřelo 38 cyklistů, těžce se jich zranilo téměř 400. Podle informací automobilky, které čerpá od Besipu, nemělo 85 procent cyklistů, kteří zemřeli při nehodách mezi lety 2009 až 2017, nasazenou ochrannou přilbu.

Firma na základě výzkumu zahájila novou bezpečnostní kampaň Na kole bezpečně, která prostřednictvím krátkých videí upozorňuje na největší rizika. Škoda, stejně jako ostatní automobilky, myslí na bezpečnost nejen cyklistů při konstruování svých aut. Současné vozy tak mohou být vybaveny řadou senzorů a asistentů, jež mají srážce s cyklistou zabránit. Vždy ale záleží na konkrétní situaci a především rychlosti vozidla. K vyšší bezpečnosti se využívají například radary umístěné v přední i zadní části vozidla, které sledují provoz kolem vozu.

bns hj

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.