29. 3. 2024

WSJ: Airbnb plánuje v srpnu podat žádost o vstup na burzu


San Francisco 12. srpna (ČTK) - Airbnb plánuje v srpnu navzdory koronakrizi podat žádost o vstup na burzu. Akcie internetového poskytovatele ubytovacích služeb by se mohly začít obchodovat koncem roku, píše s odvoláním na své zdroje deník The Wall Street Journal (WSJ). Airbnb se ještě koncem roku 2019 považoval vedle poskytovatelů alternativní taxislužby Uber a Lyft za žhavého burzovního kandidáta, to se ale změnilo, když akcie těchto dvou firem zaostaly za očekáváním. Airbnb se ale o vstup na burzu nyní chce přesto pokusit, i když se zájem o jeho služby kvůli pandemii drasticky snížil.

Firma se podle zdrojů WSJ chystá podat žádost o vstup na burzu u americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) ještě tento měsíc. Manažerem emise Airbnb budou investiční banky Morgan Stanley a Goldman Sachs, uvádějí zdroje WSJ. Načasování je překvapivé, píše německý list Handelsblatt a připomíná, že ještě začátkem května uvedl generální ředitel Airbnb Brian Chesky, že tržby za letošní rok budou oproti loňsku jen poloviční.

Firma propustila po vypuknutí pandemie kvůli úsporám 1900 zaměstnanců, což představuje zhruba 25 procent její celkové pracovní síly. Lidé, kteří prostřednictvím společnosti nabízejí své domy a byty k pronájmu a ve firemním jazyce se jim říká hostitelé, se dostali do finančních problémů, protože mnohdy nabízené nemovitosti nakoupili s vidinou zisku právě z těchto krátkodobých pronájmů a nyní nemohou splácet vysoké hypotéky.

Airbnb v dubnu získala od investorů dvě miliardy dolarů (45,5 miliardy Kč). Jedna z dohod ohodnocuje celou firmu na 18 miliard dolarů (399 miliard Kč). Na začátku března se Airbnb v rámci svého interního ocenění ohodnotila na 26 miliard USD. Ještě v roce 2017 investoři ohodnocovali podnik na 31 miliard USD.

Airbnb je považována za jednu z největších soukromých firem v USA. Podnik sídlí v San Francisku a své služby začal oficiálně nabízet 11. srpna 2008 pod názvem AirBed & Breakfast (nafukovací matrace & snídaně), který pak zkrátila na Airbnb.

Vstup Airbnb na burzu uprostřed krize by byl odvážný, píše Handelblatt. Její výhled ale není špatný, protože burzám v čele s Wall Street se na rozdíl od světové ekonomiky daří dobře. Investoři přivítali červnovou primární nabídku akcií (IPO) nahrávací společností Warner Music Group. Akcie pojišťovacího startupu Lemonade si první den obchodování v červenci připsaly 139 procent a akcie prodejce ojetých vozů Vroom minulý měsíc při startu obchodování posílily o 117 procent.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.