26. 4. 2024

Zahraniční podnikatelé koupili letos o třetinu méně českých firem


Praha 8. července (ČTK, DK) - Obchod s firmami v prvním pololetí v ČR citelně zpomalil. Zahraniční podnikatelé jich od začátku roku koupili 1196, což je téměř o třetinu méně než ve stejném období 2019. Polovinu z uskutečněných transakcí obstarali Ukrajinci a Slováci. Za největší transakcí podle upsaného objemu kapitálu v základním jmění stojí Nizozemci. ČTK o tom dnes informovala poradenská společnost Bisnode.

"Ochlazení na poli akvizic, stejně jako citelný propad dalších ekonomických parametrů, charakterizují ochromený trh, který způsobila pandemie koronaviru," shrnula výsledky analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Stejně jako v předchozích letech jsou české firmy nejžádanější mezi Ukrajinci a Slováky. Ukrajinci koupili 364 společností a Slováci 238. S výrazným odstupem následují Rumuni, Maďaři, Rusové a Poláci.

"Z hlediska počtu transakcí je zřejmý posilující vliv ukrajinského kapitálu. Letos poprvé od roku 2017 se podílí více než 30 procenty na celkovém počtu akvizic, které se uskutečnily v prvním pololetí 2020, nicméně do ukrajinských rukou přešlo o 35 firem méně než loni," uvedla Štěpánová. V rámci první desítky meziročně více firem koupili jen Bulhaři.

Z pohledu objemu základního kapitálu největší transakci v prvním půlroce letošního roku uskutečnili Nizozemci, když se přesunula společnost Innogy Gas Storage se základním kapitálem 13,45 miliardy korun na nizozemskou innogy International Participations N.V.

Kromě koronavirové situace má tento stav na svědomí i stále větší rezervovanost zahraničních investorů vůči České republice z důvodu netransparentního vládnutí premiéra Andreje Babiše, nestabilní a nepředvídatelné legislativy a nekritické orientace na Rusko a Čínu.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.