5. 5. 2024

Akcie v USA se vydaly oběma směry, dolar posílil


New York 18. června (ČTK) - Akcie ve Spojených státech se dnes vydaly oběma směry. Zatímco index S&P 500 stagnoval a ukazatel Dow Jones klesl, technologickým společnostem se dařilo. Dolů akcie táhly obavy z rostoucího počtu lidí nakažených koronavirem a dnešní zpráva o počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech. Jejich množství sice minulý týden už po jedenácté v řadě za sebou kleslo, stále však zůstává vysoké.

Index Dow Jones klesl o 0,15 procenta na 26.080,10 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 připsal 0,06 procenta na 3115,34 bodu. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 0,33 procenta na 9943,05 bodu.

Znepokojení na trhu vyvolává zejména nárůst nově nakažených koronavirem v některých státech USA a obnovení karanténních opatření v Pekingu, kde bylo odhaleno nové ohnisko infekce.

"Investoři vyčkávají, jak se bude situace vyvíjet," konstatoval analytik Charlie Ripley ze společnosti Allianz. "Panuje shoda, že směřujeme k oživení ekonomiky, ale na cestě k němu mohou být překážky a jednou z nich může být rostoucí počet nakažených koronavirem," dodal.

Za týden do 13. června požádalo o podporu téměř 1,51 milionu osob, oznámilo americké ministerstvo práce. Oproti předchozímu týdnu se počet žádostí o podporu snížil o 58.000. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali, že počet nových žadatelů se sníží až na 1,3 milionu.

Na devizovém trhu dnes z pozice bezpečných měn posilovaly dolar a japonský jen. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, kolem 22:20 SELČ stoupal o 0,3 procenta na 97,47 bodu. Euro ve stejnou dobu vůči dolaru oslabovalo o 0,4 procenta na 1,1203 USD a vzhledem k jenu klesalo o 0,4 procenta na 119,86 JPY. Dolar k jenu stagnoval a pohyboval se kolem 106,98 JPY.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.