5. 5. 2024

Krúpa spolu s partnery nabízí, že odkoupí 29,9 procenta akcií EMH


Praha 11. června (ČTK) - Skupina Krupa Global Investments (KGI) slovenského finančníka Pavola Krúpy nabízí spolu s dalšími partnery, že odkoupí 29,9 procenta kmenových akcií australské společnosti European Metals Holdings (EMH), která se má podílet na těžbě lithia u Cínovce v Krušných horách. KGI dnes ČTK sdělila, že nabídka platí ode dneška a nepodléhá schválení burz ani britského úřadu, který posuzuje akvizice. S akciemi EMH se obchoduje na burzách v Austrálii a Británii.

Skupina KGI nyní vlastní 1,2 procenta kmenových akcií EMH. Nabídka na odkup akcií je platná v případě, že se skupině KGI do 30 dnů ozvou akcionáři, kteří dohromady drží alespoň 20 procent všech kmenových akcií EMH. "Skupina KGI je akcionářem společnosti EMH už téměř tři roky a dlouhodobě projekt těžby a zpracování lithia na Cínovci podporuje. Úspěch projektu bude mít vzhledem k zaměření automobilového průmyslu a dalších výrobních odvětví celoevropský dosah," řekla dnes ČTK mluvčí KGI Barbora Hanáková.

Včasná realizace projektu na Cínovci je podle ní nezbytnou podmínkou pro získání konkurenční výhody proti větším a lépe kapitálově zajištěným těžebním společnostem z USA, ostatních zemí EU a Asie. "Cínovec má ideální polohu uprostřed Evropy a nacházejí se zde přibližně tři procenta světových zásob lithia. Jsme přesvědčeni, že lithium patří celosvětově mezi nejdůležitější přírodní zdroje budoucnosti, zejména pokud jde o rozvoj elektromobility a nové způsoby uchovávání elektrické energie," dodala Hanáková.

Valná hromada EMH schválila v dubnu prodej majoritního podílu v české firmě Geomet společnosti Severočeské doly ze skupiny ČEZ. Právě Geomet je držitelem přednostních práv na průzkum a využití ložiska lithia u Cínovce. Tehdy ČEZ uvedl, že v další fázi projektu, zhruba do roku 2023, se uskuteční testy horniny a postupu výroby. Budou se provádět mimo lokalitu, těžba zatím nezačne.

O uzavření dodatku smlouvy na získání 51 procent ve společnosti Geomet už dříve rozhodly představenstvo a dozorčí rada ČEZ. Dříve vlastnila v Geometu 100 procent právě EMH, nyní jí zůstal zbývající podíl. Předsedou rady jednatelů Geometu se stal Pavel Čmelík z ČEZ. Krúpa a spol. oznámili nyní zájem navýšit svůj podíl v mateřské EMH, do struktur Geometu by se změna promítla pouze zprostředkovaně.

Možnost těžby lithia v Česku se stala jedním z diskutovaných témat před parlamentními volbami v roce 2017. Bývalá vláda pod vedením ČSSD tehdy krátce před volbami podepsala s EMH memorandum o těžbě. Předloni v březnu Česko memorandum vypovědělo, premiér Andrej Babiš (ANO) ho několikrát označil za neplatné. Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) letos na konci března uvedl, že aktuální dohodu mezi EMH a ČEZ považuje za úspěch.

KGI se soustředí na investice a využívání tržních příležitostí. Podle dřívějšího vyjádření Hanákové skupina navazuje na činnost Krúpy v rámci česko-slovenské finanční skupiny Arca Capital. Firma má sídlo v Praze. Předloni 28. října obdržel Krúpa vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.